Det har skett en hel del förändring för mig de senaste åren.
Ibland är förändring självvald, ibland inte. Jag vill börja med att berätta om den kanske största förändringen som skett i mitt liv de senaste åren och hur jag upplever att de gått till. För att ge en bild av varför det ibland är viktigt och värt att skapa förändring, även då det inte alltid känns som att det är ditt ansvar att göra det, inte känns som det lättaste valet att göra, eller ens att valet var självvalt.
Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Vilket kanske var tur. Jag börjar oavsett med storyn bakom. För att i nästa inlägg berätta om vad det inneburit för Main Home och hur jag vill fortsätta hjälpa fler till en stabil, hållbar och riskminimerande förändring i livet.
Hösten 2021 hade jag en svacka i motivation. Efter några tankeväckande möten skrev jag därför ett inlägg på Main Homes blogg. Som till slut fick heta ”Har du tid att engagera dig?”, ett inlägg som fick mig själv att reflektera över vad som var viktigast för mig och vad jag själv drevs av.
Reflektionen gjorde att jag under 2022 började lägga allt större fokus på investeringar som gynnar miljö, klimat och sociala hållbarhetsfrågor. Det ledde bland annat till att jag inför omval som förtroendevald för Företagarna Göteborg våren 2022 meddelade att jag efter de projekt jag lovat genomföra, enbart avsåg engagera mig kring hållbarhetsfrågor.
Att jag i januari samma år dessutom blivit inbjuden till det mötet, som idag både helt förändrat mitt företagande och liv, gjorde ställningstagandet inför omvalet ännu enklare.
Mötet hölls i Göteborg. Vi var mellan 30-50 personer från Sverige, Norge och Danmark som var inbjudna av ledningen för det crowdfundingprojekt som jag och alla de andra där hade både för våra egna plånböcker investerat relativt stora summor och även tid, trovärdighet och engagemang i.
Nyheten vi fick ta del av. Var att bolaget hade problem med sin finansiering och därför ville skifta sin affärsmodell. Istället för certifikat skulle vi erbjudas att bli aktieägare i ett onoterat norskt bolag, samtidigt som vi skulle få någon ny form av krypto.
Jag tror att få av oss som medverkade på mötet kommer glömma den initiala chockartade tystnaden, följt av besvikelse, irritation, rädsla, sorg och uppgivenhet.
Sedan dök flera frågor upp, både hos mig och de andra. Vad innebär det att äga ett onoterat norskt bolag för mig? Kommer jag ens att kunna sälja den där kryptovalutan? Och vem får vilken typ av inflytande på bolaget?
Till slut landade jag i att bytet till en aktieaffär var bra. Det skulle innebära ett tydligare regelverk och en mer reglerad marknad, vilket gynnar oss som investerare.
Rätt hanterat skulle transformationen dessutom kunna ge en helt annan uppsida i affären. Vi skulle till exempel kunna nå det riktiga finanskapitalet, något jag sedan länge tänkt var en förutsättning för att verksamheten skulle kunna göra skillnad på en större skala.
Men vem skulle säkerställa att det blir så? Om jag inte själv engagerade mig?
Den kvällen snurrade många tankar genom mitt huvud. Efter ett flertal samtal vid efterföljande middag likaså. Ganska snart insåg jag att jag aldrig skulle förlåta mig själv om jag inte tog möjligheten att påverka utgången av hur den kontrollerade rekonstruktionen skulle genomföras.
Därefter var vi ett par personer som ställde oss upp och skapade det svenska publika bolaget Tree Partner Solutions AB (TPS).
Efter 2 års tredjepartsutredningar, medling och förhandlingar som tidvis både kraschat och gått över förväntan har gjort att vi småsparare och investerare både tagit över kontrollen och ägandet av realtillgångar för över 2,4 miljarder svenska kronor med dagens penningvärde. Tillgångar i form av skog planterad genom agroforestry. Dessutom tillsammans med tusentals partnerbönder i Östafrika. Och idag med över 7000 aktieägare i främst Sverige, Skandinavien och Europa.
För mig som medgrundare och styrelseordförande för TPS har detta varit en otroligt lärorik resa och möjlighet som jag, tillsammans med mina kollegor, nu vill förvalta på bästa sätt.
Många lager av det här projektet är exalterande. Vi behöver trygga befintliga tillgångar genom kapitaltillskott som säkerställer att våra partners kan fortsätta sitt relationsbyggande på plats med bönderna som tar hand om våra träd. Vi behöver samtidigt ökad kontroll och uppföljning av tillgångarnas utveckling för att visa våra investerare, nya investerare och världen vad vi gör.
Samtidigt vill vi öka takten på värdeskapandet. Där finansiering av böndernas jordbruk ökas genom emissioner, inlåning och finansmarknadens andra lösningar. På så vis kan vi både motverka ökenspridning, öka biologisk mångfald, fortsatt arbeta med fattigdomsbekämpning, vattenprojekt, utbildning och kolbindning. Samtidigt som vi genererar värdetillväxt genom olika arter av högvärdigt hardwood timmer.
Beroende på vem man frågar kan man både se det som att vi räddade sjunkande skepp eller att vi serverades en guldklimp på en silverbricka.
Sanningen ligger nog någonstans däremellan.
Jag kan oavsett konstatera att allt startade med vår första privatuthyrning. Utan den hade inte jag och min familj senare kunnat bo gratis, som gjort att vi vågat, haft tid och ekonomi att se den här förändringen som den möjlighet det är.
Tack för att du läst såhär långt :)
/ Jakob E Saternus